Suba

INFO

SUBA Confessions Plato “Mitar Subotić Suba”

20. Jun. 2023

SUBA Confessions
23.6. 2023-31.8.2023.
Plato “Mitar Subotić Suba”

 

Petak, 23.6.2023.
11:00  do 18:00 ozvučavanje platoa ”Mitar Subotić Suba”
Ekološko ambijentalna zvučna projekcija muzike Mitra Subotića Sube i Gorana Vejvode “The Dreambird”
17:00 otvaranje “SUBA Confessions” Ruža Subotić i Vesna Latinović
Zastave sa motivima i temama stvaralaštva Mitra Subotića Sube
Kustoskinja Bosiljka Zirojević Lečić
Izložba traje  od 23.6. do 31.8.2023.
21:00  Bulevar Books
MULTIROĐENDAY VELIKANA!
Mitra Subotića Sube, Branke Parlić, Zorana Janjetova, DJ Zokija Nikolića, Katje B
21:00 MODERN QUARTET / LIVE SESSION
22.00 DJ ZOKI NIKOLIĆ / FUNKY DISCO JAZZY SET
GRAPHICS: GRETA & BING / MONOMIKI
Ekološko ambijentalna zvučna projekcija
“The Dreambird”
Muzika: Mitar Subotić Suba i Goran Vejvoda
Prostorno zvučnu instalaciju “The Dreambird”, Suba je prvi put je postavio 13. juna 1987. godine u Novom Sada, na obali Dunava.
Zvučnici su bili postavljeni iznad zemlje, kako bi se pojačala interakcija sa zvucima iz prirodnog okruženja, zov ptica koji se prepliće sa elektronskim tonovima. Istovremeno “The Dreambird“ podsećao je na vreme kada su snimci životne sredine otkrivani kao oblici muzike naglašavajući arhetipske veze čoveka i prirode.
Prostor na obali reke bio je ozvučen dvanaest sati, a ceo hepening završen je zvučnim, svetlosnim i laserskim efektima .
Muziku za ovu instalaciju Mitar Subotić Suba i Goran Vejvoda snimili su u Parizu 1987, koristeći kao muzički predložak japanski CD „Bird Island Seichelles“ sa terenskim snimcima zvukova egzotičnih ptica i morskih talasa na koje su slagali druge muzičke slojeve.
Iako prvobitno nije bilo planirano da ovo delo bude objavljeno, izdavačka kuća Paulinas, u okviru katoličkog ženskog samostana, snimak “The Dreambird” Mitra Subotića Sube i Gorana Vejvode, štampala je u malom tiražu kao muziku za meditaciju. To je bio Subin prvi muzički projekat u Brazilu.
Album “The Dreambird” u celosti je objavila brazilska izdavačka kuća Luga Alto 2022. godine koristeći master snimke iz arhive porodice Subotić. Studio Sometimes Allways osmislio je dizajn izdanja sa crtežima Artura Longa, francuskog snoubordera i umetnika.

Suba

INFO

VESTI