SUBA Confessions
23.6.2023-31.8.2023.

Plato
“Mitar Subotić Suba”

The Dreambird

Petak, 23.6.2023.
11:00  do 18:00 ozvučavanje platoa ”Mitar Subotić Suba”

Ekološko ambijentalna zvučna projekcija muzike Mitra Subotića Sube i Gorana Vejvode “The Dreambird”.

17:00 otvaranje “SUBA Confessions” Ruža Subotić i Vesna Latinović
Zastave sa motivima i temama stvaralaštva Mitra Subotića Sube.

Kustoskinja Bosiljka Zirojević Lečić
Izložba traje od 23.6. do 31.8.2023.

Ekološko ambijentalna zvučna projekcija
“The Dreambird”
Muzika: Mitar Subotić Suba i Goran Vejvoda

Prostorno zvučnu instalaciju “The Dreambird”, Suba je prvi put je postavio 13. juna 1987. godine u Novom Sada, na obali Dunava. Zvučnici su bili postavljeni iznad zemlje, kako bi se pojačala interakcija sa zvucima iz prirodnog okruženja, zov ptica koji se prepliće sa elektronskim tonovima. Istovremeno “The Dreambird“ podsećao je na vreme kada su snimci životne sredine otkrivani kao oblici muzike naglašavajući arhetipske veze čoveka i prirode.

Prostor na obali reke bio je ozvučen dvanaest sati, a ceo hepening završen je zvučnim, svetlosnim i laserskim efektima .
Muziku za ovu instalaciju Mitar Subotić Suba i Goran Vejvoda snimili su u Parizu 1987, koristeći kao muzički predložak japanski CD „Bird Island Seichelles“ sa terenskim snimcima zvukova egzotičnih ptica i morskih talasa na koje su slagali druge muzičke slojeve.

Iako prvobitno nije bilo planirano da ovo delo bude objavljeno, izdavačka kuća Paulinas, u okviru katoličkog ženskog samostana, snimak “The Dreambird” Mitra Subotića Sube i Gorana Vejvode, štampala je u malom tiražu kao muziku za meditaciju. To je bio Subin prvi muzički projekat u Brazilu.

Album “The Dreambird” u celosti je objavila brazilska izdavačka kuća Luga Alto 2022. godine koristeći master snimke iz arhive porodice Subotić. Studio Sometimes Allways osmislio je dizajn izdanja sa crtežima Artura Longa, francuskog snoubordera i umetnika.

SUBA Confessions
23.06.2023

Ekološko ambijentalna zvučna projekcija
“The Dreambird”
Muzika: Mitar Subotić Suba i Goran Vejvoda

SUBA Confessions

Prostorno zvučna instalacija “The Dreambird” će biti postavljena na Trgu jarbola 23.06.2023/11h do 18h

U Limanskom parku, na Subinom platou, vijoriće se fotografije, vizuali i crteži; slike se prepliću sa vetrom i glasovima ptica stvarajući specifičan i uvek drugačiji zvučni pejzaž sa muzikom „The Dreambird“, a koji nas vraća na samo izvorište Subinog umetničkog stvaranja.

SUBA Confessions
23.6.2023-31.8.2023.
Plato “Mitar Subotić Suba”
NOVI SAD. SRBIJA.

Projekat “Novi Sad Evropska prestonica kulture” je prošle godine u Limanskom parku iznedrio svojevrsnu galeriju na otvorenom, namenjenu autorskim postavkama umetničkih zastava. Završetkom godine u kojoj je Novi Sad uspešno realizovao najveći evropski kulturni projekat plato sa 49 jarbola (p)ostaje jedan od legata ,stalna platforma za prezentovanje savremene umetnosti.

Na Subin rođendan 23. juna, u saradnji sa Fondacijom “Mitar Subotić Suba”, biće postavljena izložba umetničlih zastava posvećena ovom umetniku. Odabrani vizuelni materijal, prezentovan u obliku 49 zastava, simbolično govori o njegovom izuzetnom umetničkom stvaralaštvu i bogatoj zaostavštini Fondacije “Mitar Subotić Suba”.

Suba

INFO

VESTI