Suba

INFO

Interaktivna instalacija SUBA SOBA

16. Nov. 2022

Kreativni distrikt, Novi Sad

20 – 26. Novembra 2022
Interaktivna instalacija Suba soba predstaviće od 20. do 26. novembra stvaralaštvo Mitra Subotića Sube, jednog od najvažnijih savremenih domaćih muzičara i svakako jednog od naših u svetu najpriznatijih umetnika. Kao producent i kompozitor Suba je uneo novi zvuk u savremenu muziku tadašnje Jugoslavije, kao i u muziku Brazila. Svojim stvaralaštvom ostavio je ogroman trag u obe zemlje, a put ka svetskoj slavi tragično je prekinut 1999. godine u njegovom studiju u Sao Paolu. Muzika koju je Suba stvarao bila je ispred svog vremena, tako da ona danas, nakon više od tri decenije, potpuno korespondira sa aktuelnim muzičkim pravcima.

Sarađivao je sa najvažnijim autorima jugoslovenske muzike poput Milana Mladenovića i Haustora, a Bebel Gilberto je uobličio zvuk koji ju je učinio svetskom zvezdom.

Instalaciju čini prožimanje različitih formata u zgradi Menze u Kreativnom distriktu; izložba, zvučna instalacija, govorni programi, premijere novih izdanja, radionice, projekcije video radova i naravno u najvećoj meri slušanja i izvođenja muzike. Stvorili su je Subini prijatelji, saradnici i poštovaoci.

U okviru instalacije biće predstavljen novi CD sa izborom Subinih ranijih radova, zvučna instalacije Ptice / nagrađivani Subin rad sa Goranom Vejvodom, buklet Dreambird/ SUBA: u potrazi za pulsom sveta kao uvod u knjigu o Subi Lazara Džamića. O Subinom radu na muzici za pozorište govoriće Nada Kokotović, Haris Pašović i Vladimir Kopicl.

Na izložbi koju je postavila kustoskinja Bosiljka Zirojević Lečić posetioci če moći da vide do sad noebjavljene fotografije iz arhiva Subinih prijatelja i i instrumente na kojima je Suba stvarao. Nebojša Krivokuća pokazaće svoje video radove na Subinu muziku. O Subinim počecima govoriće Zoran Janjetov, Subin najbolji prijatelj i strip umetnik i Dragan Gojković urednik legendarnih emisija Radio Novog Sada. Posetioci će imati prilike da učestvuju u muzičkim radionicama koje će držati DJ Lag, Žoao Paraiba, najbliži Subin brazilski saradnik i džez kontrabasista Aleksandar Milošević. Izdavač i kurator Vladimir Ivković održaće predavanje Rex Ilusivii / Suba od 2013. do večnosti.

U muzičkom programu nastupiće Subini prijatelji i saradnici Modern Quartet, Žoao Paraiba, Aleksandar Dujin, Vladimir Ivković, Greta Fahrenheit Xltd i mnogi drugi.

Interaktivnu instalaciju Suba soba organizovalo je Udruženje za promociju savremene muzičke umetnosti “Nove uši” u saradnji sa Fondacijom “Mitar Subotić Suba” uz podršku Fondacije “Novi Sad 2022 – Evropska prestonica kulture” i Uprave za kulturu grada Novog Sada.

Suba

INFO

VESTI

Otkrivanje skulpture

Otkrivanje skulpture

Poštovani,  Pozivamo vas na otkrivanje skulpture posvećene pioniru elektronske muzike, Mitru...